dijous, 10 de novembre del 2011

Desgraciadament feliç com un nen

Els infants són: / Els adults hem estat:

- Senzills. Ni complexes ni enrabassats, ni translúcids ni opacs.

- Creatius. Ni "resposta única", ni conviccions rígides: imaginació desbordada i anar modificant sobre la marxa el que es creia.

- Juganers. Primer, la diversió. Després, no importa què li seguís a darrera.

- Intensament emotius. Viatgen de les pors més fràgils a la felicitat més plena en qüestió d'un segon, sense esforç aparent.

- Expressius. No es reprimeixen cap sentiment: si senten ràbia, criden; si tenen ganes de cantar, ho fan a ple pulmó, si s'avorreixen t'ho donen a entendre. Fan el que senten a cada moment, per això no calen paraules per transmetre allò que d'adults intentaran amagar. Els adults no necessiten interpretar-los: són així de transparents, així de purs.

- Riuen i ploren per naturalesa, varis cops al dia, i els adults que els rodegen i els senten riure així s'obliden de les preocupacions que els atormenten i per un moment desitjarien poder tornar a aquella època, pel sol regust que et queda a l'ànima en saber que:

* Érem així de senzills, no ens creàvem problemes abans que es presentessin.

* Exploràvem entorns nous amb curiositat, sense temor a errar, per això se'ns donava tan bé idear històries, inventar personatges, adoptar rols d'adults amb to irònic...La pròpia història no ens limitava a experimentar-ne d'altres.

* No pensàvem que primer fossin els deures i les petites responsabilitats; les acceptàvem tenint claríssim el que després ens esperava: la diversió, qualsevol excusa era bona per a visitar-la. En acceptar responsabilitats, de vegades hem perdut el punt de mira essencial.

* Érem tan intensos que vivíem els petits contra-temps com catàstrofes irremeiables, per sort hem après (una mica) a frustrar-nos, però també hem oblidat com arribar a l'altra punta. "Quin va ser el darrer moment de felicitat plena que vas tenir?", un adult respondria "ui, no ho recordo" i un nen potser preguntaria "quan, d'ahir?".

* Ploràvem si les coses no sortien com esperàvem, rèiem si estàvem contents, cridàvem de ràbia.

I si dediquem una estona al dia per escoltar el nen o la nena que vàrem ser? Que miri com ens hem tornat i no es contingui de llançar el que se li passi pel cap.

Potser ens espetaria, enfadat, que ens hem convertit en aquella gent avorrida que només xerrava de feina, política i economia, que ja no sabem somriure, que de la nostra vida han desaparegut els colors. I ni ens hem enterat.

2 comentaris:

  1. mh... que nen que em sento! no crec que hagi canviat gaire. m'identifico en moltes de les frases que segons tu he/has/hem deixat enrere.
    Ja sé quina frase recordarà l'ester...

    ResponElimina
  2. Jajajaj

    Jo també penso com l'Albert, no hi ha tantes coses que haguem oblidat, és més, nosaltres estem una mica a mig camí, i no crec que estigui malament ocupar-se de certes coses.

    Potser ara és el millor moment, en el què ens podem donar compte de la condició del nen i de la condició de l'home. Potser no tenim tant clara la nostra condició actual llavors.

    Jo penso que hi ha canvis del nen a l'adult que omplen també d'una manera ben pura que no sigui alegria esbojarrada i emoció expressada.

    Està molt bé Joan, però, que algú ens ho vagi recordant de tant en tant. Gràcies.

    ResponElimina